Държавният департамент на САЩ издаде актуализиран списък с препоръки за пътуване за своите граждани, като ги посъветва да не пътуват до Русия поради предполагаемото засилване на напрежението на границата с Украйна.

- Не пътувайте до Русия поради продължаващо напрежение по границата с Украйна, потенциален тормоз на американски граждани, ограничена способност на посолството да оказва помощ в Русия, Ковид ограниченияta за влизане, тероризъм, тормоз от руски правителствени служители и произволно прилагане на местното законодателство - това е посочено в актуализирания списък с препоръки.

Препоръките за пътуването до Русия включват информация за текущото напрежение по границата с Украйна и заместват предишните, издадени на 2 ноември 2021 г.

В документа се посочва още, че „поради засиленото военно присъствие на Русия и военните учения, които се провеждат в граничния район с Украйна, американските граждани, които са там или обмислят да пътуват до областите на Руската федерация, граничещи с Украйна, веднага трябва да напуснат, осъзнавайки, че ситуацията по границата е непредсказуема и има повишено напрежение." 

„Като се има предвид продължаващата нестабилност на ситуацията, гражданите на САЩ са изрично посъветвани да не пътуват по суша от Русия до Украйна през този регион“, се казва в изявлението.

Западните и украинските медии повтарят от дни твърдения за предполагаема възможност за руска атака срещу Украйна, които говорителят на Кремъл Дмитрий Песков многократно определи като „празни и неоснователни“ изявления, насочени към ескалация на напрежението.