15-годишната Наташа, дъщеря на създателя на британската компания за производство на играчки Wow Toys - Надим Еднан-Лаперус, почина на борда на самолет след като си купи сандвич на летище Хийтроу.

Както съобщава "Дейли Мейл", 15-годишната Наташа си купила сандвич с маслини и артишок преди полета. Момичето, знаейки за алергията си към сусам, винаги проверява храната си. Този път тя също се уверила, че повърхността на сандвича не е поръсена с тази подправка. За нещастие, обаче, в този случай сусамените семена са били добавени към тестото и тийнейджърката не го е забелязала.



Наташа се почувствала зле на борда на полета на British Airways от Лондон до Ница. Веднага щом червените петна започнали да се появяват на кожата на момичето, бащата й инжектирал специално лекарство Епипенс (EpiPens), което тя винаги носела със себе си.

Това обаче не преустановило нарастването на алергичната реакция, не помогнала и втората доза от лекарството. Наташа починала от спиране на сърцето в болница в Ница.



Сусамът е сред хранителните алергени, информация за които се препоръчва да се прилага върху опаковката на продуктите, в които се съдържа.



Бащата на починалата, британският милионер Надим Еднан-Лаперус възнамерява да поиска сериозно разследване по отношение на компанията - производител на сандвича, заради който почина дъщеря му.

От фирмата, производител на сандвичите са заявили, че купувачите могат да разберат в магазините им за всички продукти, които могат да причинят алергии.



Тази седмица в Лондон следователите ще чуят аргументите на семейството на починалата, управителя и ръководителя на службата за сигурност на компанията, произвеждаща сандвича. Трагичният случай провокира дискусии относно необходимостта от затягане на правилата за етикетиране на продукти, съдържащи алергени. Предстои също така да се изясни доколко екипажът на British Airways е бил готов за спешна ситуация.



"Нашето семейство, жена ми, нашият син и аз се опитваме да се адаптираме към живота без нашето любимо момиче. Това е ежедневна битка и болката е неописуема. Всичко, което казваме и правим, е напомняне, че тя не е с нас: празната й спалня, училищната униформа, висяща в гардероба, елегантната й чанта, опакована за почивка в Ница, която така и не можа да използва", - каза бащата на момичето. 

Превод и редакция: БЛИЦ