Президентът на Филипините Родриго Дутерте каза по време на посещението си на руския кораб "Адмирал Трибуц" в пристанището на Манила, че се надява Русия да стане съюзник и защитник на Филипините, съобщи РИА "Новости“ в петък (6 декември). Агенцията съобщи, позовавайки се на руското посолство във Филипините, че Дутерте е разгледал големия кораб „Адмирал Трибуц“, който е предназначен за борба с противникови подводници и в момента се намира в пристанището на столицата Манила.
"Приветстваме нашите руски приятели. Можете да пускате котва тук, когато пожелаете и с всякакви цели – за игри, попълване на запасите или може би за наша защита“, каза Дутерте. Съобщава се още, че лидерът на Филипините се е здрависал със заместник-командващия Тихоокеанския флот на Русия, контра адмирал Едуард Михайлов.

Руските кораби "Адмирал Трибуц“ и танкера "Борис Бутома“ се намират в пристанището на Манила за попълване на запасите с продоволствия, почивка на екипажа и приятелски посещения на представителите на Въоръжените сили на Филипините. Корабите ще отпътуват след 7 януари.

В някои западни медии се появи информация, че РФ и Филипините може би ще проведат съвместни учения. Освен това агенция "Ройтерс“ съобщи, позовавайки се на посланика на РФ в Манила Игор Ховаев, че Русия е готова да доставя на Филипините съвременно оръжие, включително самолети и подводници.


Източник: Руски дневник