Ковчегът с тленните останки на сенатор Джон МакКейн вече беше положен в сградата на Конгреса във Вашингтон за поклонение, предадоха информационните агенции. Това е висока чест, която за цялата американска история е оказвана само на 12 сенатори.
 
Поклонението започна с частна церемония, на която присъстваше и 106-годишната майка на МакКейн - Робърта. В Капитолия бяха и седемте му деца - синовете Дъг и Анди и дъщеря му Сидни от първия брак, и Джак, Джими, Меган и Бриджит от втория. Също и съпругата му Синди, с която Джон Маккейн сподели последните 38 години от живота си.
 


При поклонението в Капитолия на американската столица последна почит към сенатора може да отдаде не само политическата класа, но и всеки гражданин.
 
По-рано над 15 хиляди души се простиха с покойния държавник в родния му щат Аризона. Хората чакаха реда си с часове в летните горещини. На 25 души им прилоша, трима бяха откарани в болница.
 

Съчувствието си към съпругата на Макейн - Синди, и към неговите близки изказа републиканецът Линдзи Греъм, близък съмишленик на покойния сенатор.
 
„Благодаря на Синди и на децата, които ме направиха част от клана. Благодаря на целия отбор на Маккейн, който ме научи на истинска преданост“, каза Греъм.
 
Днес в националната катедрала във Вашингтон ще бъде отслужена възпоменателна служба, на която държавници от върховете на американската и световната политика ще се простят с Джон Маккейн. На нея ще говорят двама президенти - Барак Обама и Джордж Буш-младши, и бившият вицепрезидент Джо Байдън.
 
Всяка от траурните церемонии носи послание към американската нация и към света, посочват наблюдателите. Събирайки двамата президенти Обама и Буш, представители на конкурентни партии, той за пореден път призовава сънародниците си към единство и мъдрост. Сплотеност, основана на ценности.
 
Сред хората, които ще носят ковчега му, е руският опозиционер Владимир Кара-Мурза.
 
Сенаторът ще бъде погребан в неделя на военното гробище Арлингтън да стария си приятел от армията адмирал Чък Ларсън, който почина преди четири години. Преди смъртта си той е запазил четири места на гробището - за себе си и съпругата си, и за Джон и Синди Маккейн.