Сутринта на 14 септември 2023 г. жителите на Евпатория в окупирания Крим чуха около 10 силни експлозии. Руските власти твърдят, че противовъздушната отбрана е свалила всички дронове и ракети, атакували военната база на руските въоръжени сили. 

Видео, публикувано онлайн, обаче показа, че попаденията са поне пет. Генералният щаб на украинските въоръжени сили потвърди, че са успели да поразят системата за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф". OSINT изследователят Брейди Африк публикува снимки с висока резолюция, които ясно показват последствията от удара. Снимките са публикувани в Twitter на следователя, пише Фокус.

Взрывы в Крыму: последствия удара по базе РФ под Евпаторией

Сателитни снимки са записали ситуацията на 28 август 2023 г. и 14 септември 2023 г. И двата пъти обективът на камерата беше насочен към точка с координати 45.176622, 33.242427 - там се намираше комплексът за ПВО на руските въоръжени сили.

По-ранна снимка показва две големи оръдия С-400, разположени в центъра на кадъра. Малко вдясно и по-нагоре има още четири технически обекта с неизвестно предназначение, по-малки по размер. Значението на тези обекти се доказва от факта, че те са заобиколени от защитни стени.

Установка С-400 на фото 21 августа 2022 года

На следващата снимка виждаме две черни петна на мястото на едната установка С-400 и на мястото на неизвестен по-малък обект.

Авторът на съобщението посочва: изглежда, че една от инсталациите С-400, които бяха изгорени на 14 септември, се появи на снимка на руски турист, направена през август 2022 г.

Разследващите OSIT установиха координатите на точката, където е направена снимката - 45.180317, 33.232232. Разстоянието до точката на удара през 2023 г. е около 700 м. Може би руското командване не е счело за необходимо да премести противовъздушната отбрана на място, което не се появява в интернет.

Взрыв в Крыму: точка удара под Евпаторией

През последните две седмици в Крим се случиха редица нашумели инциденти. В края на август Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната атакува базата на руските въоръжени сили на нос Тарханкут. Тази атака беше предшествана от унищожаването на базираната там система за противовъздушна отбрана С-400.

След това на 13 септември имаше нападение срещу сухия док в Севастопол, при което бяха унищожени десантният кораб „Минск“ и подводницата „Ростов на Дон“. Накрая на 14 септември беше взривен комплекс С-400 близо до Евпатория. А няколко дни преди това - на 9-10 септември - Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната разказа за успешна специална операция в Черно море: те успяха да отвоюват платформи за производство на газ от врага, две от които се намират на 40 км. от нос Тарханкут.

От канцеларията на президента заявиха, че въоръжените сили на Украйна разполагат със средства, които са поразили руския Черноморски флот. Благодарение на тези оръжия Русия скоро напълно ще загуби господството си в Черно море: за това ще трябва да бъдат нокаутирани още 2-4 руски кораба.

Освен това официалните лица твърдят, че за специални операции в Крим се използва изключително украинският арсенал: западни ракети, например Storm Shadow, не се използват.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук