Почти 2000 години поклонници отиват в Ерусалим, за да извървят последните стъпки на Исус Христос. Via Dolorosa или “Пътят на скръбта” започва от Претория, където Божият син е осъден на смърт от Пилат Понтийски и завършва на Голгота, където е той е разпънат на кръст. Или поне така се смяташе до днес. Изглежда обаче, че те не са са вървели по-правилния път, пише вестник “Дейли мейл”.

Известният археолог Шимон Гибсън твърди, че маршрутът на Via Dolorosa не е бил определен вярно и се извършва погрешно в продължение на векове. Гибсън, специалист и професор по история и археология на Светите места в няколко университета в САЩ, Израел и Англия, смята , че вярващите тръгват от грешната страна на Ерусалим, т. е. северно от Стария град. Две от най-светите за християните места пък са напълно погрешно локализирани. Още от Средновековието християните, приели Претория като начало на Кръстния път и мястото на съдебния процес срещу Христос, я отъждествяват с крепостта Антония, която се намира на север.


Според професор Гибсън истинската Претория, както сочат и археологическите проучвания, се е намирала на 900 м от това място, на югозапад от Стария Ерусалим, южно от Яфската порта, където е открит голям павиран двор, заключен между две укрепени стени, с врата, водеща към римските казарми, където Христос най-вероятно е бил държан. "Удивително е, че хиляди туристи и поклонници християни минават покрай тези места, без да подозират тяхната историческа стойност", споделя професорът.

Ученият също смята, че мястото, което приемаме за Голгота, също е погрешно. Изследванията на проф. Гибсън "Последните дни на Исус", които предстои да бъдат публикувани съвсем скоро, показват, че Голгота, намираща се в пределите на храма на Гроба Господен, е прекалено тясна за поставянето дори и на един кръст, а знаем, че кръстовете са били три - Христос е бил разпнат между двама разбойници. Ученият предполага, че Кръстът Христов е бил издигнат на място, разположено на около 20 м от традиционно приетото. "Вярващите преминават през светите места, без дори да подозират това", казва професорът.

Д-р Марк Мерони, специалист по археология на Светите места и редактор на археологическото сп. "Минерва", заявява, че изследването на проф. Гибсън не е в разрез с описаното в Евангелието на Йоан, както и с други древни текстове. Той допълва, че откритията на професора дават нова светлина върху редица детайли около "последните стъпки" на Христос и вероятно ще доведат до корекция на Via Dolorosa.

Обаче отец Бил Бротън от англиканската катедрала “Сейнт Джордж” в Eрусалим не смята, че откритията на Гибсън биха довели до промяна в маршрута на Via Dolorosa. "Това е Пътят на скръбта, вървим по него заради нашата вяра и богословие, а не заради археологическите доказателства", заяви свещеникът. /БЛИЦ