Грешка на пилота или техническа неизправност се считат за причините за катастрофата на самолета на авиокомпанията „Бек еър“ край град Алмати. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът на Казахстан Роман Скляр.

Висш генерал сред жертвите на разбилия се Fokker-100, пътничка с потресаващ разказ ВИДЕО
 

„Според предварителната версия (…) два пъти самолетът е докоснал с опашката си част от пистата. Това или е грешка на пилота или е техническа причина“, заяви Скляр. Според информацията самолетът е катастрофирал при излитането.

На мястото на катастрофата са намерени записите от полета, каза Скляр.

Стана ясна причината за рухването на пътническия Fokker-100 в Казахстан, откриха черните кутии

"Спасителните операции на местопроизшествието продължават. Продължава и разследването (за причините на катастрофата). Намерени са записващите устройства на борда и се проучват", каза още Скляр, цитиран от "Фокус".

Според него, сега Комитетът за гражданска авиация и Службата за разследване на въздушни инциденти на Казахстан установяват обстоятелствата около експлоатацията на самолета, и дали е имало подобни произшествия с него и преди.

"Ще привлечем специалисти от Международния комитет по авиация. Те вече са информирани и записващите устройства ще бъдат дешифрирани с участието на тази международна организация", заяви вицепремиерът.

Очевидец разказа за ужаса с разбилия се при излитането лайнер Fokker-100 ВИДЕО

Скляр уточни, че състоянието на пистата на летището в Алмати по време на полета е било идеално.

"Пистата, както вече сме убедени, беше в перфектно състояние. Коефициентът на сцепление беше 0,5. Това напълно отговаря на всички критерии", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!