Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви „много добро начало“ на срещата на върха с руския президент Владимир Путин, предава AFP. Разговорът помежду им в Хелзинки продължи около два часа, макар по-рано от Белия дом да поясниха, че за срещата е предвиден час и половина.

Световните медии предават, че след края на разговора "на четири очи" между Доналд Тръмп и Владимир Путин един от присъстващите журналисти е попитал американския лидер как е протекла срещата му "при закрити врата". На въпроса Тръмп е отговорил: "Много добър старт. Това е много добро начало за всички".

Междувременно срещата в разширен състав между делегациите на двете страни вече е започнала. Тя се провежда в Огледалната зала на императорския дворец в Хелзинки. Кореспондентите предават, че в залата са били пуснати журналисти, които до тогава са чакали края на разговора между Тръмп и Путин. По думите им, в залата за преговори на наредената маса вече са седели представителите на двете делегации. Храна в чиниите все още не е имало. По всяка видимост, в момента руските и американските политици водят преговорите по време на вечеря. 
 

Домакините предоставиха за тази част от срещата така наречената Огледална зала в президентския дворец в Хелзинки. В нея по принцип се дават тържествени обеди, а също така се провеждат церемониите по смяната на правителствата. Първоначално това е била тронната зала на руските императори, където са се състояли баловете в епохата, когато Финландия е била автономно руско княжество.  

Държавните глави са придружени от по шестима свои сътрудници. От американска страна това са посланикът в Русия Джон Хънтсман, държавният секретар Майк Помпео, управителят на Белия дом Джеф Кели, съветникът по национална сигурност Джон Болтън и съветникът на Тръмп по въпросите на Русия Фиона Хил. Сред приближените до Путин са външният министър Сергей Лавров и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Докато бе в ход срещата между Тръмп и Путин, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и първият дипломат на Москва Сергей Лавров проведоха паралелни преговори.
 

  ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!