69-годишен британец, прекарал няколко седмици в изкуствена кома, остана изненадан от думите на близките си за бушуващата в страната пандемия от коронавирус, пише "Метро".


На 21 март Брайън Харви, който имал пневмония, бил приет в болница и включен към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. Заради възникнали усложнения той бил поставен в кома.

Малко по-късно бил тестван за COVID-19 и резултатът се оказал положителен.

Когато Харви - дядо на шест внуци, попаднал в интензивното отделение, в страната били регистрирани едва 5 000 случая на болни от новата инфекция, а смъртните случаи били едва 230.

През четирите седмици, в които британецът е в кома, числата скачат драстично. Сега в страната броят на заразените е над 247 хил., а на починалите - над 34 хил.

"Той дойде на себе си и каза, че за първи път чува за коронавирус. Наложи ни се да му обясняваме, че по целия свят върлува опасен вирус, а всички заведения са затвоени", разказва 32-годишната му дъщеря Фей.

Когато Харви се свързал със семейството си по FaceTime, всичките му роднини се разплакали. "Попита ни защо плачем. Обяснихме му, че сме се опасявали, че повече никога няма да видим името му върху екрана на телефона", добавя дъщеря му.

Служителите на болницата, които се грижат за Харви, вече са му лепнали прякора Тефлоновия човек, защото е успял да пребори коронавируса. Сега мъжът преминава курс по физиотерапия за възстановяване на мускулите.