По време на един от последните епизоди на подкаста "Think With Pinker" 97-годишният бизнес партньор на Уорън Бъфет обясни защо приветства паниката на пазарите, обсъди една от най-добрите инвестиции на двамата и си припомни как той лично е пропуснал многомилиардна печалба.

Чарли Мънгър, който е вицепредседател на конгломерата Berkshire Hathaway, също така разкритукива договорните фондове за подвеждаща реклама, описа как избягва да повтаря грешки и подчерта важността на това човек да се възползва от възможностите, когато те се появят.

Ето 10 от най-добрите цитата на Мънгър, които са леко редактирани и обобщени от Insider за по-голяма яснота:

1. "Инвеститорите в стойност (в подценени акции) като Уорън и мен търсят справедливата стойност и пренебрегват шума от постоянното движение в цените на акциите. Ние обаче следим за модели на шума, за да изберем нашите скришни места за инвестиции в стойност, както по отношение на времето, така и по отношение на мястото."

2. "Вестник Washington Post беше просто едно съкровише с такава стойност. В този случай имаше период на ниски цени на акциите и паника и място, на което акциите на една компания бяха обезценени поради необичайна причина до много ниско ниво. Ние просто се възползвахме и купихме акции за 10 млн. долара на Washington Post, а с течение на времето този дял увеличи стойността си до 1 млрд. долара." Мънгър отбелязва, че вестникът е притежавал телевизии, които са били "абсолютни златни мини," а опасенията от отмъщение от страна на администрацията на бившия президент на САЩ Ричард Никсън след публикувана статия за скандала Уотъргейт са понижили цената на акциите на компанията.

3. "Дори и идиот можеше да разбере, че акциите на Washington Post се търгуват на много по-ниска цена от справедливата. Възможност като тази не се появява много често. Човек обаче няма нужда от такива възможности много често. Веднъж в живота е достатъчно."

4. "Всеки добър играч на карти знае, че не трябва да пропилява възможностите си. Човек не получава толкова много. Недостатъчно много хора пренасят тази мъдрост от играта на карти в реалния живот."

5. "Човек не получава толкова много добри възможности през живота си. Това, което е наистина важно, е дали, когато няколко такива възможности се появяват протягате ръка и ги сграбчвате мощно."


6. "За нас наистина бе от полза всички останали да вярват в теорията на ефективните пазари в най-твърдата й форма. Това бе интересен пример за изучена професия, която полудява", казва Мънгър, визирайки идеята, че пазарите определят правилно цените на активите, така че изгодни сделки не съществуват.

7. "Проблемът с идеята за ефективните пазари е, че тя бе приблизително точна, но икономистите смятаха, че тя абсолютно винаги е точна, сякаш е някакъв физичен закон, но тя, разбира се, не беше. Уорън и аз имахме предимството да сме несъвършено образовани и затова смятахме, че академиците са напълно луди. Което, разбира се, беше така."

8. "Това, което правят е наистина измама. Изглежда никой в света на договорните фондове не намира за нечестна и отвратителна практиката за подбирането на фалшив победител просто така и за използването му за реклама след това. Но тя, разбира се е нечестна и отвратителна.", заявява Мънгър по отношение на договорните фондове, които предлагат редица различни стратегии, а след това избират да рекламират най-добре представящата се и игнорират останалите.

9. "Това бе една от най-глупавите грешки, които някога съм правил. В момента тя не ме прави толкова голям глупак, защото започнах без да имам нищо, а сега разполагам с милиарди долари. Щях обаче да имам два пъти повече пари, ако просто бях взел различно решение относно Belridge Oil." Мънгър купува 300 акции на енергийната компания през 1977 г., но отказва да купи още 1 500 акции малко след това. Две години по-късно Shell придобива Belridge при пазарна оценка около 30 пъти по-голяма от това, което той плаща. Ако Мънгър бе натрупал 1 800 акции на Belridge, той можеше да ги продаде за 6.6 млн. долара и да инвестира тези пари в Berkshire в дял, които днес щеше да струва над 10 млрд. долара.

10. "Просто знам, че ако се упреквам прекалено много за собствените си грешки, е по-малко вероятно да ги повторя отново. Затова преминавам през целия си живот упреквайки се за собствените си грешки. Този подход действа при обучението на куче и мисля, че работи и при мен", казва Мънгър.