Снимките от празните улици в големите италиански градове може и да изглеждат като пощенски картички, но не навсякъде картинката е толкова красива.

В предградията на Палермо се намира квартала Дзен. Въпреки че страната започва бавно да излиза от пълната карантина, за да опита да задвижи икономиката си отново, за жителите на Дзен светлина в края на тунела няма. Там мафията вече се е настанила трайно.

Безработицата в Дзен скочи рязко. Кварталът е издигнат през 60-те, но от десетилетие на десетилетие, той постепенно се разпада. Кризата, предизвикана от COVID-19 го удря изключително тежко, след като всички малки търговци на дребно бяха принудени да затворят, за да ограничат разпространението на вируса.

"Лесно е да кажеш "останете си вкъщи", когато имаш хубав апартамент и работа, която ще те чака, когато всичко това свърши", казва 43-годишната Роса Пенсато пред The Guardian. Тя няма работа, но има четири деца, които трябва да храни.

"Лесно е да кажеш, че всички сме заедно в това, когато банковата ти сметка ще ти помогне да издържиш следващите няколко месеца. Но се поставете на наше място. Бяхме бедни и преди COVID-19, а в края на кризата, ще сме още по-бедни", допълва жената.

Северна Италия, особено регионът Ломбардия, губи най-много животи заради коронавирусът, но югът може да плати най-високата икономическа цена. Сицилия и Кампания бяха сред най-уязвимите региони в Европа преди плъзването на COVID-19, като над 40% от населението им бе изложено на риск от тежки лишения, а Дзен е добър пример за ужасяващата ситуация.

Кварталът е построен в края на 60-те от архитекта Виторио Греготи, който издига и олимпийсия стадион в Барселона през 1992 г. През март той почина именно от коронавирус. Дзен бе вдъхновен от идеята за стенен град.

Заедно с апартаментите, архитектът планира да построи и театри, както и работни помещения. Но мечтата на Греготи за визионерски квартал скоро бе разбита. Много от блоковете останаха незавършени и се превърнаха в центъра на престъпността. Дзен стана една от най-грозните крепости на Коза Ностра.

Днес в квартала живеят 16 хил. души. Те обитават малки апартаменти от 40 квадратни метра. В някои от тях живеят 4 души. В други - 8. Още преди кризата, предизвикана от COVID-19, безработицата в квартала бе 50%.

"Много хора тук се прехранват благодарение на сивата икономика. След като правителството наложи карантина, повечето обитатели на квартала останаха без средства и храна. Много семейства не могат да сложат вечеря на масата си. Децата им бяха свикнали да се хранят само на училище, но и училищата са затворени", казва Ивано Абрузи, част от организация, която се бори с бедността в Италия.

Откакто карантината се спусна в Италия, шкафът с продукти на Роса е празен. Тя, четирите й деца и съпругът й, който също е безработен, се прехранват с 500 евро на месец от помощи.

"Не ме е било срам да почукам на вратата на съседа и да помоля за малко паста или брашно. Апартаментът ни е малък - децата си играят на 10 квадратни метра. Мястото е толкова малко, а сякаш дните никога не свършват", кзава тя.

По думите на Абрузи, ситуацията няма да се оправи дори и след края на карантината. 27% от италианците са изложени на риск от крайна бедност, ако не получават средства повече от три месеца. Престъпленията и домашното насилие също се увеличават. Много магазини в Дзен са пазени от полицията, след опити за грабеж.

"Ако държавата не помогне на тези хора, мафията ще заеме мястото й, предупреждава кметът на Палермо, Леолука Орландо, чиято администрация вече е дала помощи на 3000 семейства в града. - Мафиотските босове са готови да извлекат печелба от нуждите на хората и са готови да подхранят огъня, предизвикан от кризата."

Мафията не губи време - братът на главата на Коза Ностра бе хванат от вестник La Repubblica да доставя храна на бедните семейства в Дзен. Журналистите вече не са добре душли в квартала. Наблюдатели, отново назначение от мафиотсия клан, наблюдават за полиция или натрапници, които влизат в Дзен. Дилърите на наркотици очакват своите клиенти въпреки карантината. Времената не са добри и за тях, но парите, натрупани през годината, ще им помогнат да издържат на кризата.

"Хората ни виждат като престъпници. Те забравят, че тук не живеят само дилъри и мафиоти", казва 24-годишната Катерина Санторо. Тя е родена в Дзен и продължава да живее в него заедно със съпруга си, трите си деца, майка си и брат си. Най-малкото й дете е на две и страда от сърдечни проблеми, но заради коронавируса, всички лекарски прегледи са прекратени.

"Всички забравят, колко сме бедни. В най-добрия случай съпругът ми носи у дома 400 евро на месец.  Дори не мога да си помисля за бъдеще. Хората изпитват затруднение да хранят децата си", казва тя. 

А бъдещето за Дзен изглежда мрачно. Кварталът е бомба със закъснител, която може да избухне до края на годината.