Говорител на Държавния департамент обяви в сряда, че ведомството е издало първия си „недвоичен“ паспорт, пише Washington Examiner, цитиран от БНР

„Департаментът преминава към постоянна промяна, за да позволи на хората да се идентифицират като „недвоични“ (нито мъж, нито жена) в документа. Транссексуалните хора вече могат да кандидатстват за нови паспорти под предпочитания от тях пол без медицинска документация или подкрепящи документи“, се казва в съобщението.

„Департаментът също така продължава да работи в тясно сътрудничество с други правителствени агенции на САЩ, за да осигури възможно най-безпроблемно пътуване за всички притежатели на паспорти, независимо от тяхната полова идентичност“, каза говорителят Нед Прайс в изявление за пресата.

„Искам да повторя, по повод на издаването на този паспорт, ангажимента на Държавния департамент да насърчава свободата, достойнството и равенството на всички хора – включително ЛГБТКИ+ лицата“.

Очаква се опцията Gender X да стане постоянна в началото на 2022 г., според Държавния департамент на САЩ.

Правозащитни организации обявиха събитието за историческо. Поне още 11 държави по света имат опции в паспорта за пол "X" или "друг".

Защитата на правата на LGBTQ общността е едно от обещанията на президента Джо Байдън и е рязък завой от политиките на предшественика му Доналд Тръмп, пише агенция Франс прес.