Преди седмица по инициатива на терористичната групировка „Джейш ал-Ислам” (Армия на исляма) започнали преговори със сирийските власти при посредничество на руснаците за примирие в най-северния „котел” в Източна Гута.
Преговорите вървели изключително трудно, но все пак двете страни се договорили за евакуация на ислямистите в Идлиб и предаване на анклава Дума под контрола на сирийската армия. В замяна Дамаск изпратил два хуманитарни конвоя с продоволствие, медикаменти и предмети от първа необходимост за жителите на региона.
 
След получаването на помощта реториката на ислямистите рязко се променила. Те започнали да издигат нови неизпълними искания, след което позициите на армията били атакувани на юг от Дума от големи сили на метежниците. Освен това те свалили сирийски бомбардировач Су 24 (МиГ-29 – БЛИЦ).
 
Армията отразила всички атаки на противника и си върнали загубения град Сакба. В операцията ислямистите понесли поражение и се прибрали в Дума да си „ближат раните”.
 
Руското командване обаче решило да не оставя това вероломство ненаказано. Цитаделата на „Джейш ал-Ислам” била подложена на опустошителни бомбардировки. При ударите по базите и опорните точки на метежниците в Дума руските ВКС използвали касетъчни и запалителни боеприпаси, предизвикващи многобройни пожари.
 
Сега около този анклав се събират сили на сирийската армия, освободили се след капитулацията на „Харакат Ахрар аш-Шам” в Хараста и прекратяване на огъня в Айн Тарма. Подразделения на дивизията „Tiger Forces” започнали да се съсредоточават в околностите на Дума. Интересно е колко пленници ще бъдат взети.
 
Превод и редакция: БЛИЦ