Американският президент Джо Байдън днес трябва да пристигне в Европа за участие на срещата на върха на Г-7 в Германия и на 28-ми юни на срещата на върха на НАТО в Испания.

По повод посещението на Джо Байдън “Политико” коментира, че това пътуване изглежда да е значително по-трудно от посещението му в Европа в края на март. Ако тогава мисията му беше най-вече да направи съюз срещу Путин след началото на войната, сега целта е да не позволи този съюз да се разпадне и да се задълбочи напрежението в световната икономика, съобщава БНР.

Според наблюдателите войната започва да се изплъзва от международните медии. Нарастващата инфлация ангажира все повече вниманието, а продължаващото насочване на парични средства към Украйна изглежда става по-трудно.

Самият Байдън пристига в Европа по-слаб политически с нисък процент на одобрение, а някои от най-близките  му съюзници бяха споходени от скандали и спадащ политически авторитет, а други загубиха част от влиянието си.

Според Чарлз Купчан, професор от Джорджтаунския университет, френският президент Еманюел Макрон има значително влияние върху въпросите на външната политика, но неговата отслабена позиция след като претърпя парламентарно поражение вероятно ще го направи по-предпазлив, а това “не е добра новина за САЩ, когато Вашингтон иска от Европа да поеме повече геополитическа отговорност“.