Образуването на руско-китайски съюз създава реален проблем за западните страни, който е по-сериозен от конфликта в Украйна. Такова мнение изказа в интервю пред британския вестник The Telegraph бившият помощник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън.

"Както Китай, така и Русия казват, че това е съюз без граници и мисля, че го мислят сериозно. Това е истинският проблем за Запада, независимо какво се случва в Украйна", отбеляза политикът.

"Мисля, че има руско-китайска ос, към която се присъединяват Иран и Северна Корея. Погледнете картата, вижте географията. Трябва да приемем това сериозно“, добави той.

Според него Западът трябва да започне преразглеждане на сегашната концепция за сдържане поради факта, че "КНР се превръща в заплаха както в ядрената сфера, така и в конвенционалната“.

Той е убеден, че "Китай като цяло представлява екзистенциална заплаха" за Запада и това изисква сериозен подход към въпросите на сигурността. Болтън добави още, че НАТО трябва да положи повече усилия за противодействие на Руската федерация.

Бившият съветник на Тръмп също така твърди, че Китай е подкрепял Руската федерация от самото начало на нашествието в Украйна, без да се опитва да остане неутрален.

Бившият помощник на американския лидер смята, че Пекин има много възможности да окаже военна помощ на Москва, без да доставя оръжия директно на Руската федерация. Той смята, че КНР може да продаде оръжия на Беларус или КНДР, които по-късно да попаднат в Русия.

Той също така спомена възможността за доставка на Русия на компонентите, необходими за създаването на оръжия, както и предоставяне на финансова помощ от Китай.

Оценявайки ролята на ООН в разрешаването на конфликта в Украйна, Болтън, който през 2005-2006 г. беше постоянен представител на САЩ в организацията, заяви, че ООН "всъщност не е имало отговор" на конфликта, с изключение на хуманитарните инициативи.

"Органите за вземане на политически решения на ООН по същество са нефункционални и са така от известно време. Това е особено вярно за Съвета за сигурност“, посочи Болтън, обяснявайки, че Съветът за сигурност на ООН се е върнал в задънената улица от Студената война, когато това тяло "не играеше голяма роля".

"Идеята, че ООН, подобно на Обществото на нациите преди нея, е отговор на заплахи за мира и сигурността, очевидно не е потвърдена“, заяви той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук