Великобритания задмина всички страни в Европа по брой жертви от коронавирус. Повече от 31 000 души са починалите от заразата, с което страната стана най-тежко засегнатата от заразата държава в Европа. По официални данни на Института "Джон Хопкинс" статистиката на починалите за света е по-голяма само в САЩ.

Новината съобщи официално вчера на пресконференция британското правителство, цитирано от Франс прес. Англия е и страната, която предприе късно мерки срещу коронаворуса, като премиерът Борис Джонсън реши първоначално да се бори с разпространението чрез създаване на колективен имунитет и по-свободни мерки. След бума мерките бяха затегнати, но очевидно е било късно, уточнява dir.bg.

Министърът на околната среда Джордж Юстис съобщи за 626 нови смъртни случая от новия коронавирус през последното денонощие, с което общият брой на починалите става 31 241. 

Числото щеше да надхвърли 32 000 още в края на април, ако се прибавят починалите, за които има съмнения, но случаите не са потвърдени от тест, сочи официалната статистика.

Здравните власти в Англия съобщиха за починало от вируса бебе на шест седмици, което е най-младата жертва в страната досега.

В очакване на речта на премиера Борис Джонсън в неделя вечерта за леко отхлабване на мерките в Англия министърът на околната среда призова британците да спазват ограниченията и да си останат вкъщи въпреки хубавото време и дългия уикенд.

След САЩ и Англия се нарежда Италия. Днес стана третата страна в света, регистрирала над 30 000 починали, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Общият брой на починалите вече е 30 201, съобщи службата за гражданска защита. За последните 24 часа са регистрирани 243 смъртни случая спрямо 274 за предишното денонощие. 


Броят на новозаразените в Италия за последното денонощие е намалял леко до 1327. Вчера те са били 1401, а общият брой потвърдени случаи от началото на епидемията е 217 185, което нарежда страната по този показател на трето място в света след САЩ и Испания.

Общият брой на носителите на заразата в Италия е спаднал през последните 24 часа до 87 961 спрямо 89 624 вчера.

От общия брой на заразените 1168 души през последното денонощие са се намирали в интензивните отделения спрямо 1311 през вчерашния ден, отбелязвайки дългосрочна тенденция към намаление. Броят на оздравелите през последните 24 часа е възлизал на 99 023 при 96 276 вчера.

"Кривата бележи спад. . . и данните са положителни. Има региони със значително разпространение, но и такива със средно и ниско разпространение", заяви председателят на Висшия институт за здравеопазване Силвио Брузаферо, цитиран от АФП. "Ние обаче се движим към по-малък брой случаи във всички региони, включително Ломбардия", допълни той. Според него него за 10 до 12 процента от официално регистрираните жертви на епидемията основната причина за смъртта е друга патология.

По данни на Института "Джон Хопкинс" 26 070 души са починалите в Испания, която е третата държава по брой жертви на коронавируса.

Русия е четвърта с над 187 000 жертви. А САЩ, където президентът Доналд Тръмп търси как е тръгнал вирусът в Китай, се нарежда на безпрецедентното първо място - с 272 286 починали.