Британският премиер Борис Джонсън обяви, че няма да налага нова национална карантина заради коронавируса, въпреки че според медицински изследователи и експерти по време на очакваната втора вълна от COVID-19 през зимата се очакват още 120 000 жертви.

Джонсън сравни наложената мярка на 23 март с "ядрено оръжие" в интервю за "Дейли телеграф".

"Обикновено не искаме да го ползваме", подчерта британският премиер и сподели, че се надява страната му да се върне към нормалността до Коледа. Ако това не се случи, ще трябва да мисли да налага крайната мярка, така, както би му се наложило в извънредна ситуация да активира ядрена бомба.

Според "Индипендънт" изразеното мнение на Борис Джонсън ще го конфронтира с учените, които през последната седмица предупредиха, втората вълна от епидемията през зимата ще е по-страшна от тази през март и април. Те подчертаха, че Великобритания ще трябва да се научи да живее с вируса и още дълго да спазва мерките като физическа дистанция, дезинфекция и несъбиране на едно място на големи групи хора.

Във Великобритания, която е първа по смъртност по коронавирус, от седмици тече постепенно разхлабване на мерките. Борис Джонсън късно въведе ограниченията и поради това стана обект на много критики. Самият той стигна до интензивно отделение, след като се зарази с коронавирус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!