С мантрата, че на днешните извънредни парламентарни избори британците трябва най-после да сложат край на мъчителния Брекзит и да изберат мнозинство, което да изведе бързо страната от ЕС, премиерът Борис Джонсън изведе партията си до голяма победа за консерваторите. Джеръми Корбин, от своя страна, влиза в историята като един от най-слабите лейбъристки лидери, довел партията си до тежко поражение.

Рискът на Джонсън да свика избори по Коледа за пръв път от 1923 г. насам се оправда за него. Плановете на партията му са парламентът да бъде свикан в новия си съства много бързо за одобряване на най-новия вариант на сделката с ЕС за напускане на съюза.

Последният договорен срок е 31 януари 2020 г., но Джонсън иска всичко да приключи до края на 2019 г.

Торите ще получат 368 депутати в 650-местната долна камара на парламента, основната опозиция в лицета на лейбъристите - 191, шотландските националисти - 55, а либерал-демократите - 13.

Това показва прогнозата на екзит пол допитване на Ipsos Mori за трите водещи телевизионни мрежи в страната BBC, ITV и Sky, разпространено в 22 часа местно време, когато приключи изборният ден.

Данните са от втора урна, поставена пред местата за гласуване в 144 избирателни района в Англия, Шотландия и Уелс. Десетки хиляди избиратели са молени да гласуват още веднъж, след като вече са пуснали бюлетината си и този резултат (с две изключения - от 1992 г. и 2015 г.) доста точно е предвиждал официалните данни.

Управляващите консерватори заявяваха преди вота, че искат да имат "работещо мнозинство" в долната камара. Миналата вечер един от министрите обясни какво означава това - преднина от 20-30 депутати над прага на мнозинството от 326 места.

За пръв път на сайта на BBC се публикува и оценка за прогнозата - срещу всяко от депутатските места пише дали е вероятно, възможно или все още твърде несигурно да бюде обявена победата на конкретна партия в този район.

Около 6:30 сутринта ще се знае и дали премиерът Борис Джонсън е спечелил депутатско място, тъй като в неговия район в Ъксбридж е достатъчно 5% от избирателите да минат към лейбъристите, за да изгуби.

Последният лидер на контерваторите, който лично е бил побеждаван на избори, е Артър Балфур през 1906 г. Ако Джонсън не спечели място в Камарата на общините, се очаква да подаде оставка като премиер, но прогнозите на YouGov преди изборите показваха, че той не би трябвало да се притеснява, че това ще се случи.

Одобрено в Лондон споразумение ще има близо 10 месеца след първоначално договорения срок, но това не е краят, защото Великобритания е пълноправен член на ЕС до края на 2020 г.

В този период от едва 11 месеца новото правителство трябва да договори какви ще са търговските отношения с останалите 27 в ЕС след тази дата.

  Преходният период може да продължи до края на 2022 г., но торите обещаваха по време на изборите да съкратят срока до края на 2020 г.