Британският премиер Борис Джонсън заяви, че COVID-19 е „бедствие и пълен кошмар за страната“, но ще бъде грешка завръщане към режима на строги икономии в резултат на пандемията от коронавируса. Днес в интервю за Таймс радио Борис Джонсън обяви, че ще излезе с план за „скок напред“ след пандемията.

Правителството вече обеща 1 милиард паунда за изграждане на 50 големи училищни проекта в Англия и още 560 милиона за възстановяване на намиращи се в лошо състояние училища.

Джонсън заяви, че във Великобритания ще са необходими икономически усилия подобни на тези, положени от американския президент Франклин Рузвелт през 30-те години на миналия век за справяне с Голямата депресия.

„Сега е времето да се инвестира в инфраструктурата, сега е времето да се вземат дългосрочни решения за доброто на страната“, изтъкна премиерът.

Междувременно правителството препоръча карантината да не бъде облекчавана в Лестър от 6 юли, когато трябва да отворят заведенията и фризьорските салони заради ново огнище на заразата в града, предаде БНР.

Кметът на града сър Питър Соулсби съобщи, че е предложено карантината в Лестър да остане още две седмици след тази дата, но изрази недоволство от липсата на консултация с местните власти. 43 550 души са станали жертва на пандемията в Обединеното кралство.