На Джулиан Асандж може да бъде предоставено убежище в Нова Зеландия, след като хиляди хора се подписаха в петиция за преместването му в страната. Политиците от островната държава официално ще трябва да обсъдят идеята в парламента, тъй като над 2000 техни граждани са се подписали под искането, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Групата, организирала кампанията, пусна подписката през юли. Целта е основателят на „Уикилийкс“, който е австралиец, да бъде преместен в Нова Зеландия. От там заявяват, че не са забравили за тежкото положение на Асандж, макар че светът вече не се интересува от него.
 
Асандж живее в почти пълна изолация в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 година насам. Той е издирван от САЩ заради публикуването на класифицирани документи през 2010 година.
 
На 28 март тази година той получи пълна забрана да контактува с външния свят освен чрез адвокатите си. Това се случи, след като той публикува изявление в Туитър, с което постави под съмнение твърдението на британските власти, че Русия стои зад атаката с новичок в Солзбъри.
 
Миналата седмица адвокат на Асандж обяви, че той е в изключително лошо здравословно състояние, което скоро ще стане животозастрашаващо, ако не бъде изведен от посолството на Еквадор.

Превод и редакция: БЛИЦ