Бърни Мадоф, финансистът, който се призна за виновен за организирането на най-голямата схема на Понци в историята, е починал във федерален затвор рано тази сутрин американско време. Това е заявил човек, запознат с въпроса, цитиран от световни медии.

Мадоф е починал във Федералния медицински център в Бътнър, Северна Каролина, очевидно от естествени причини, уточнил източникът, който не е упълномощено да говори публично и е говорил при условие за анонимност.

Миналата година адвокатите на Мадоф подадоха съдебни документи, за да се опитат 82-годишният мъж да бъде освободен от затвора в COVID-19 пандемията, заявявайки, че е страдал от краен стадий на бъбречно заболяване и други хронични медицински състояния. Искането беше отказано.

Мадоф призна, че е измамил хиляди клиенти с милиарди долари инвестиции в продължение на десетилетия.

Назначен от съда синдик е възстановил повече от 13 милиарда долара от приблизително 17,5 милиарда долара, които инвеститорите са вложили в бизнеса на Мадоф. По времето на ареста на Мадоф фалшиви извлечения от сметки казваха на клиентите, че имат притежания на стойност 60 млрд. долара.

В продължение на десетилетия Мадоф се радваше на имидж на самоизработен финансов гуру, чийто Midas докосна предизвикателните колебания на пазара.


Бивш председател на фондовата борса на Nasdaq, той привлече отдаден легион инвестиционни клиенти - от пенсионери във Флорида до известни личности като известния филмов режисьор Стивън Спилбърг, актьора Кевин Бейкън и стомника на Залата на славата Санди Куфакс.

Но бизнесът му за инвестиционни консултации беше изложен през 2008 г. като многомилиардна схема на Понци, която унищожи съдбата на хората и разруши благотворителни организации и фондации. Той стана толкова мразен, че трябваше да носи бронежилетка в съда.

Мадоф се призна за виновен през март 2009 г. за измами с ценни книжа и други обвинения, като заяви, че "дълбоко съжалява и се срамува".

След няколко месеца живот под домашен арест в апартамента си в мезонета в Манхатън на стойност 7 милиона долара, той бе откаран в затвора с белезници под бурни аплодисменти от разгневени инвеститори в съдебната зала.

"Той е откраднал от богатите. Откраднал е от бедните. Той открадна от средата. Той нямаше ценности ", каза бившият инвеститор Том Фицморис на съдията по време на присъдата. "Той измами жертвите си, за да може той и съпругата му ... да живеят луксозен живот, който не вярва."

Американският окръжен съдия Дени Чин не прояви милост, осъждайки Мадоф на максимум 150 години затвор.

И двамата синове на Мадоф са починали, Андрю от рак на 48-годишна възраст и Марк от самоубийство на 46-годишна възраст през 2010 г. Съпругата на Мадоф, Рут, все още живее.