Общността по защита на потребителите в Норвегия разглежда жалбите на няколко Android потребители, които са недоволни от това, че операционната система непрекъснато следи тяхното местоположение.

Ето част от жалбата: „Потребителите, използващи операционната система Android нямат възможност да изключат функцията История на местоположението. Те могат да я спрат, но тогава започват да получават предупреждения, че това ще доведе до нарушение в работата на другите функции на Android„.

Android наистина по подразбиране следи местоположението на потребителя и записва всяко придвижване. Всички изминати маршрути могат да се видят в Google Maps по всяко време. Google дава възможност за изключване на тази функция, но редица вградени в Android приложения продължават да записват къде се намира потребителят.

Ако норвежкият регулатор признае тази практика за незаконна, Google може да се сблъска със сериозни проблеми в Европа. През месец май за всички европейски държави влезе в сила Регламентът за защита на личните данни (GDPR), а неговото нарушаване води до изключително високи глоби.

Да си припомним, че неотдавна Еврокомисията глоби Google с 4,3 милиарда евро за монополното инсталиране на своите приложения в екосистемата Android. След тази глоба Google възнамерява да взема пари от производителите за инсталирането и използването на неговите приложения и услуги. Това със сигурност ще доведе до увеличаване цените на смартфоните.