Едноседмична ваканция за училищата, триседмично прекъсване на учебните занятия в университетите – това са само част от мерките, които турските власти вземат за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната. Решенията бяха приети на заседание на Министерския съвет, председателствано от президента на страната Реджеп Ердоган.

Съгласно взетото решение от идния понеделник, 16 март, всички училища в страната излизат в едноседмична ваканция. След края ѝ - от 23 март нататък, се въвежда дистанционно обучение. Ваканцията на висшите училища ще бъде три седмици. Съветът по висше образование в страната съобщи, че този срок може да бъде удължен.

Президентът на страната Реджеп Ердоган е отложил задграничните си посещения, съобщи президентският говорител Ибрахим Калън.

Междувременно някои спортни събития бяха отменени, а всички останали до края на април ще се играят пред празни трибуни. Отменени бяха и всички масови събития в Истанбул. За пътувания в чужбина държавните служители ще трябва да искат разрешения.

Министърът на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой препоръча на туроператорите и хотелиерите да отложат за края на април началото на туристическия сезон.