Новата Европейска комисия официално обяви, че съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел.

Решението дойде изненадващо, след като управляващите у нас и предният състав на ЕК (с Жан-Клод Юнкер начело) твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на мониторинг.

Мотивът за решението на Брюксел е, че все още няма достатъчно резултати в борбата с корупцията, а освен това има какво да се желае и по линия на реформирането на съда и прокуратурата, информира bTV.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше приложен при влизането на България и Румъния в ЕС с мотива, че съдебните системи на двете страни все още не са достигнали европейските нива на ефективност, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

В препоръките към България за Пролетния семестър ЕК сега отбелязва, че страната ни е постигнала напредък и е изпълнила ангажиментите си при приемането в съюза.

Но: „За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури“.

Именно заради това и „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.