В последния работен ден на Европейския парламент (ЕП) председателят на ЕП изпрати да председателя на Европейската комисия (EК) становището на ЕП относно свалянето на механизма за сътрудничество и проверка на България. Това каза на извънреден брифинг във Варна евродепутатът Емил Радев.
 

По думите на евродепутата, Европейският парламент е подкрепил изцяло възможността да се свали мониторинговия механизъм за България, съобщава chernomore.bg.

Процедурата за вземане на това решение е започнала от началото на ноември и основните политически сили в ЕП са изразили ясно становището, че България е изпълнила препоръките и следва мониторинговия механизъм да бъде свален.
 
Преди да вземе окончателно решение за сваляне на мониторинга, ЕК е поискала да чуе мнението на ЕП и на Съвета. „Смятам, че следващия месец ще имаме мнение и на Съвета, така че оттук нататък пътят за премахване на мониторинга за България ще бъде отворен и ще може да има окончателно решение на Европейската комисия“, уточни Емил Радев.
 
Той добави още, че няма пречки страната ни да бъде приета в Шенген. „Европейският парламент ясно заяви, че България трябва да бъде приета в Шенген и че сме изпълнили всички технически критерии за целта“, отбеляза евродепутатът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ