Европейската комисия приветства решението на македонския президент Георге Иванов да отмени прекратяването на разследванията срещу политици в западната ни съседка. Иванов вчера изцяло отмени амнистията, която самият той инициира на 12 април. С тогавашното си решение Иванов се опита да нормализира обстановката преди предварителните избори на 5 юни.
Вотът обаче беше отменен, след като 3 от 4-те основни политически партии не се регистрираха за участие. Държавният глава практически беше прекратил разследванията, породени от политическата криза в страната, която продължава повече от 1 година, пише БГНЕС. 

След като разпуснатият парламент поднови работата си миналия месец, Иванов най-напред отмени амнистията за 22 от 56 души, а вчера я премахна изцяло. Решението му почти веднага беше приветствано от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан в „Туитър”, а днес задоволство изрази и говорителката на ЕК Мая Коциянчич, цитирана от МИА.

Отмяната на амнистията ще позволи на правосъдните органи да продължат нормалната си работа, заяви Коциянич. Тя обаче определи изминалите два месеца за загубено време. Това повече от всякога предполага политическите лидери да се върнат на масата за преговори и към изпълнението на Договора от Пържино „на инклузивен принцип”.

„Нужно е бързо и надеждно действие, за да се проведат приоритетните реформи и страната да се движи в правилната посока. Това е върховенството на закона и евроатлантическия път”, заяви Коциянчич.
На въпрос дали Йоханес Хан е готов отново да отиде в Скопие или да покани в Брюксел политическите лидери Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи, Коциянчич отговори, че Европа е готова да продължи да опосредства политическите преговори.

 Политическата криза в западната ни съседка продължава вече повече от година. Тя беше предизвикана от разкрити от Зоран Заев и СДСМ записи на телефонни разговори, уличаващи ключови фигури от управляващата ВМРО-ДПМНЕ в корупция и злоупотреба със служебно положение.

След месеци на протести се стигна до Договора от Пържино, сключен под егидата на ЕС, между 4-те основни политически сили. Те се съгласиха на провеждане на предварителни парламентарни избори тази година. СДСМ обаче оттегли съгласието си за вота, тъй като според партията в страната няма условия за честни избори.