В мрежата се появиха снимки, направени от US военни моряци, на които е фиксиран полетът на Ту-142 на ниска височина над американски кораб край бреговете на Норвегия по време на военни учения, предава sudouest.

Изданието отбелязва, че разузнавателният самолет е прелетял ниско над флагмана на 6-ти флот на САЩ USS Mount Whitney, който изпълнява функцията на координатор на войските в източната част на Атлантическия океан. 

В най-големите от времето на Студената война учения "Единен тризъбец" участват всички стани-членки на НАТО. Маневрите стартираха на 25 октомври. САЩ за първи път от 30 години изпратиха самолетоносач в Арктика, което потвърждава размаха на ученията, в които участват над 50 военни.

Според пресслужбата на руското военно ведомство това е било планов полет във въздушното пространство над неутрални води на Норвежко море. В него са участвали два противолодъчни самолета Ту-142 от морската авиация на ВМФ на Русия. Полетът е продължил повече от 12 часа.

След изпълнението на полета самолетите са кацнали на военно летище във Вологодска област. В съобщението на военното ведомство се съобщава още, че полетът е бил в съответствие с всички международни правила./БЛИЦ