Изтребители на британските кралски военновъздушни сили са били вдигани два пъти в рамките на 24 часа, за да прехванат руски самолети, летящи близо до въздушното пространство на НАТО, съобщи Министерството на отбраната в Лондон, предаде АФП.

Базираните в Естония изтребители "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили (RAF) и шведски изтребители "Грипен" са били задействани в четвъртък вечерта, за да "прихванат" руски разузнавателен самолет Ил-20 и изтребител Су-27, "летящи близо до въздушното пространство на НАТО и Швеция", съобщи министерството.

Руските самолети "не са спазвали международните норми, като не са се свързали със съответните зони за информация за полетите", но "са останали в международното въздушно пространство и са летели по професионален маниер", добави министерството. 

В петък "Тайфун"-ите отново са били задействани, за да прихванат два руски транспортни самолета, които летят на юг от континентална Русия към Калининград - руски ексклав, вклинен между членовете на НАТО Полша и Литва.

По-късно "Тайфуните" са пренасочени, за да прехванат" два бомбардировача Ту-22М и два изтребителя Су-30, летящи на юг от континентална Русия над Финския залив и Балтийско море.

Руските самолети отново "не са успели да се свържат по подходящ начин с местните служби за контрол на полетите", заяви ведомството.

Според изявлението в ескортирането на руските самолети са участвали и финландски, шведски, португалски и румънски самолети.

"Тези прихващания са ярко напомняне, че британските военновъздушни сили са винаги готови да защитават нашето небе и небето на нашите съюзници, а координираните действия на няколко военновъздушни сили служат като ясна демонстрация на стойността на нашите международни съюзи", заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук