Американски изтребители прехванаха шест руски самолета в международното въздушно пространство близо до Аляска, съобщи в неделя Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД), съобщава агенция Ройтерс и БТА.

В съобщението на НОРАД се уточнява, че руските самолети са били бомбардировачи ТУ-95, самолети за презареждане ИЛ-78 и изтребители СУ-35.

От Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана описват прехващането като „рутинно“. От НОРАД посочиха, че подобно нещо се случва шест-седем пъти годишно в така наречената зона за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска.

Тази руска активност в района се случва редовно и не се смята за заплаха, посочи командването в изявление.

НОРАД проследява и идентифицира всички военни самолети, които влизат в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска, рутинно следи движението на самолети и ако е необходимо, ги ескортира извън зоната, посочиха от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана.

Американските самолети, които са участвали в прехващането, са били изтребители Еф-16 (F-16) и Еф-22 (F-22), стратотанкери КейСи-135 (KC-135) и разузнавателни самолети Е-3 АУАКС (E-3 AWACS).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук