Мега яхта на руския олигарх  Дмитрий Каменщик, оценена на 455 милиона долара пристигна в Турция тази сутрин, след като властите в САЩ не успяха да я заловят, предават световните агенции, цитирани от "Марица".

136-метровата „Летяща лисица“ (Flying fox) е толкова луксозна, че Бионсе и Джей Зи пропуснаха Мет Галата и MTV VMA, миналия септември, само за да прекарат седмица за почивка на нея. Чартърните агенции съобщават, че седмичната цена за наемането на яхтата е 4 млн. долара.

Подобно на името си "хитрата лисица", тя успя да се изплъзне на американските власти в Доминиканската република и "излетя" извън техния обсег. 

 Правителството на Съединените щати поиска от правителството на Доминиканската република да залови кораба. 

Искът за конфискуване на "Летящата лисица" предизвика много шум, тъй като за първи път САЩ разшириха обхвата си извън своите териториални води, за да завземат активи на санкциониран руски милиардер.

 Този гигантски кораб беше в радара на правителството на Съединените щати от известно време. Те го държаха в Доминиканската република заради обвинения в пране на пари и трафик на оръжие повече от месец.

Президентът на Доминиканската република Луис Абинадер обаче каза, че ако няма констатации за злоупотреби от американското разследване за яхтата, властите ще я освободят. Така и стана.

 Яхтата напусна пристанището на 22 април, обаче никой не знае къде отиде. Луксозната играчка на Каменщик пътуваше на изток край бреговете на Алжир. Прилежно се стараеше да не навлиза в европейски води и заобиколи акваторията на Гърция.

После бе забелязана в посока Турция и следваше добре разпознатия модел на руските олигарси, дошли в Турция за убежище.

 136-метрова яхта под флага на Каймановите острови, а от тази сутрин е закотвена край замъка на Бодрум. Това е 18-тата по дължина моторна яхта в света.

Тя се вижда от различни точки на курортното градче и привлече вниманието на жители и гости със своите размери и великолепие.

 Върху яхтата има хеликоптер на стойност 10 милиона долара и  две хеликоптерни площадки. Тя разполага с басейн, джакузи, спа център, фитнес зала, съоръжения за водни спортове и кино. 

 Flying Fox може да приеме 25 гости, при изключителни удобства в 11 елегантни каюти.

Мастър апартаментът е с площ от 520 кв. Екипаж от 54 души осигурява комфорта на борда. 

 Корабът разполага с огромен двуетажен спа център с най-добрите в класа си процедури. Плъзгаща се стена разделя обширния спа басейн от 400 кв.м. на топла и студена зони. В уелнес центъра се помещава и първата криосауна, инсталирана някога на яхта.

През миналите години мегаяхтата също беше забелязана в туристическите градчета на окръг Мугла, Фетие и Мармарис, както и в Бодрум през летните месеци.

Дмитрий Каменщик е руски бизнесмен, председател на московското летище Домодедово, единствен акционер в него и собственик на DME Ltd., холдинговата компания на летището. Интересното е, че Каменщик получи контрол над летището в Домодедово, когато беше само на 30 г. Той се радва на нетно състояние от 2,1 милиарда долара. 

До момента в Турция вече се знае, че има поне 9 луксозни плавателни съда на руски олигарси, които са на стойност над $2 милиарда.