Италия и САЩ предприемат драконови мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

В Чикаго например в борбата срещу разпространението на заразата се включват „Хъмви”-та. На кадри, които се появиха в мрежата, се виждат десетки военни автомобили, които влизат в града. 
 

Военни колони вече влязоха в Ню Йорк заради критичната ситуация с разпространението на инфекцията. Преди дни кметът на мегаполиса Бил де Блазио призова американския президент Доналд Тръмп да нареди мобилизиране на военните. 

В Италия – страната, дала най-много жертви в Европа в борбата с COVID-19, мерките срещу нарушителите са безмилостни. На видео, което също се разпространява в интернет, се вижда как органите на реда действат с мъж, нарушил предписаната изолация. Нарушителят е повален на земята и арестуван.
 

По-рано днес стана ясно, че Италия е наложила още по-строги мерки за ограничаване на заразата. Армията патрулира по улиците, на места властите спряха предприятия и забраниха всякакви спортни и физически дейности на открито, дори и индивидуалните. 

Това е философията – в най-развитите демокрации понякога се действа силово, но идеята е една – разпространението на коварния вирус да бъде овладяно.