Група от 15 журналисти влязоха в разрушения от експлозия четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ. Посещението на медиите е във връзка с презентацията на пътеводителя за зоната на отчуждение.

Руините на блока все още изпускат радиация, която е 40 000 пъти над нормата.

При посещението си представителите на медиите са били облечени със специални защитни костюми и им е било забранено да стоят в близост до пулта за управление повече от 5 минути.  

На кадрите се вижда какво е останало след  тежката промишлена авария от  26 април 1986 година - пултове, екрани и таблички, погребани в тъмнина. 

В началото на месец септември бе съобщено, че за първите осем месеца на годината Чернобилската забранена зона е поставила рекорд по посещаемост.

За този период тя е била разгледана от 74 671 души, като 14 416 от тях са направили това през месец август. Голяма част от туристите са от Украйна, Великобритания и Полша.

На 10 юли президентът на Украйна Володимир Зеленски  подписа указ, който променя порядъка за пребиваване в Чернобилската зона. С него тя стана отворена за туристи, а забраната за снимане бе свалена. На територията се планира и развитието на ред икономически проекти.
 
В деня на подписване на документа в експлоатация бе въведен и новия защитен саркофаг над разрушения реактор. Строителството му започна през 2007 г. Въвеждането му се планираше много по-рано – през 2012-2103 г., но работата се усложни заради финансови проблеми. Строителството на защитното съоръжение излезе 2,2 млрд. долара.

 
Превод: БЛИЦ