Разпространява ли се коронавирусът между ваксинирани - отговорът на този въпрос търсят във Франция. В Париж се проведе първата експериментална вечер в нощен клуб, на закрито, без маски, в която участваха само ваксинирани хора, за да се провери как и дали вирусът се предава.

Големият брой имунизирани в страната вече позволява отпадането на някои ограничителни мерки, а затварянето на нощните заведения за повече от година и половина, не само във Франция, но и в други европейски страни се отрази пагубно на психичното здраве на хората, особено на младите.

„Заедно с двама мои колеги инфекциолози си зададохме въпроса защо след като приемаме, че в нощните клубове вирусът се разпространява най-силно това са местата, които сме изследвали най малко. Още повече, че към момента липсват данни за разпространението на COVID-19 сред ваксинираните хора”, казва д-р Жереми Зегаг - инфекциолог и ръководител на експерименталната вечер.

Така екипът провежда контролиран социален експеримент, който нарича „Завръщането на нощта”.


„Събрахме напълно ваксинирани хора в нощен клуб на закрито, без маски, без предпазни жестове и дистанция, за да видим как и дали вирусът ще се разпространява помежду им”, обяснява д-р Жереми Зегаг.

В проекта се включват 4400 доброволци на възраст между 18 и 49 години.

2200 от тях прекарват вечерта в един от най-популярните нощни клубове в Париж, а останалата половина остават по домовете си.