Контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна може да започне не по-рано от средата на април. Като алтернатива украинското командване може да изчака до 9 май.

"Това е точно времето, когато идват сухи и слънчеви дни. Е, Великден следва Луната заедно със Земята и Слънцето, тук има въздушни маси ... Тоест едва от средата на април вече можем да започнем да се движим", казва военният експерт, полковник от резерва Роман Свитан, информира "УНИАН".

В същото време той припомня, че Кремъл много държи на различни дати, така че украинското командване може да изчака до май с настъплението.

"Може би нашето командване ще реши да види как ще се държат руснаците около 9 май. Те много държат на датите. Може да съберат някакъв юмрук някъде на едно място - и по някакъв начин до 9 май да завземат, да речем, поредната селска тоалетна някъде в Донбас и да покажат някаква победа“, отбелязва експертът.

В същото време той смята, че ще трябва да се премине в контранастъпление, ако времето е добро.

"Ако времето е хубаво, няма какво да се чака - движението трябва да започне да от средата на април", казва Свитан.

Експертът смята, че "златният период" за въоръжените сили на Украйна ще бъде април-май.

"Може би в началото на юни  едновременно ще бъде направен реален "скок" към Азовския бряг или Крим. И след това вторият период: отново натрупване за следващия "скок"", обобщава полковникът от запаса.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук