Военният анализатор Борис Рожин е разказал в мрежата за украински сценарий за удар по Кримския мост, съобщават световните издания.

"Получила се е информация от източници в Очаков и Черноморск, че се обсъжда конкретен сценарий за удар по Кримския мост откъм морето.

Планът (най-вероятно британски) включва използването на търговски кораб с украински екипаж и носител на ударно оръжие - пускова установка за противокорабни или крилати ракети, вероятно от контейнерен тип (на снимките има примери от китайския и иранския опит, Израел също има подобни проекти за ракетната система Lora). 

Замисълът на възможната операция, според Борис Рожин, е следният. Украински кораб (вероятно под флага на трета страна) напуска Одеса и преминава през Босфора.

След това се разтоварва в рамките на сделка за зърно и после в някое от европейските пристанища (например в Кипър в Лимасол от базата на британските военновъздушни сили в Акротири, където има голямо летище за доставка на такива товари) се натоварва контейнер или ракетна установка (като алтернатива могат да се разглеждат лодки с експлозиви или безпилотни летателни апарати) и екип от изпълнители, най-вероятно офицери от НАТО.

"След това корабът се завръща в Черно море с условен товар за Трабзон или Батуми, без да бъде контролиран от сделката за зърно.

- По време на пътуването, което е свързано с период с лошо време и се извършва през нощта, корабът прави завой към Кримския мост и изстрелва ракети по заповед на разузнавателните самолети на НАТО, които редовно оперират в Черно море, а също и използва възможните варианти за осветяване на обекта на място от агенти.

- След изстрелването корабът се връща до местоназначението си, където установката се сваля от кораба и се транспортира до една от базите на НАТО в Грузия", пише Рожин.

Според него, не може да се изключи възможността за поставяне на пусковата установка/контейнера на турска територия.

Малко вероятно е подобна атака да причини критични щети на моста, но акцентът тук е върху медийния ефект от удара по важното съоръжение, заобикаляйки противовъздушната отбрана, която очаква нанасяне на удар откъм Запорожие, завършва Рожин.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук