Военният експерт Владислав Шуригин е похвалил уменията на руските зенитчици, които са се научили да свалят американските ракети от системите HIMARS с помощта на руските зенитно-ракетни комплекси "Бук М-3", съобщават световните издания.

Специалистът отбелязва, че боеприпасите на американските системи са един от най-сериозните противници на противовъздушната отбрана. Както споделя още експертът, те могат да бъдат поставени наравно с "Ураган", но са по-точни. Тези ракети обаче са достъпна мишена за руските ракети "Бук" и "Панцир".

По думите на офицер от ПВО от групировката "О" , батареята му вече е свалила не един HIMARS в небето на Донбас. Въпреки че, по мнението на офицера, това не е било лесна задача.

"Най-трудната цел, върху която сме работили, са ракетите HIMARS. Тези снаряди ... летят на много голяма надморска височина. Ние поне ги откриваме (ракетите) до 22 хиляди метра височина. Трудността се състои във факта, че обхватът е за кратко, времето за вземане на решение е минимално...

Нашите бойни екипажи се справят доблестно със задачата да стрелят, буквално в рамките на 10 секунди... Ефективната площ на разпръскване на тези снаряди е много малка, само нула единица Следователно целта се счита за малка и високоскоростна", каза източникът.

Въпреки това, според офицера, зенитчиците все пак се опитват да ги свалят. „Професионализмът на нашите войници се издигна на най-високо ниво и сега не е проблем да се борим с тази система“, подчерта той.

Както каза Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, Вашингтон и неговите съюзници са обещали да предоставят на Киев повече от 20 HIMARS, от които 12 вече са прехвърлени в Украйна.

От 2014 г., по време на конфликта в югоизточната част на Украйна, бойците обстрелват не само въоръжените сили на републиките, но и мирните градове на Донбас от тактическия комплекс "Точка-У". По мнението на офицера от ПВО, унищожаването на тези ракети за екипажите на Бук М-3 не е сериозен проблем.

„Всички останали цели, включително оперативно-тактически ракети, бяха успешно сваляни в 95% от случаите ... Ние носим отговорност, в допълнение към прикритието на нашите военни обекти, отговорност за живота на цивилните граждани. Ето защо ние вярваме, че нашата противовъздушна отбрана е своеобразна шапка и щит на Донбас от въздуха“, каза офицерът от ПВО.

Ето защо, когато зенитчиците казват, че са свалили тези цели, това е страхотно. Това говори за високото ниво на конструкторите, които са успели да заложат в нашата система за ПВО параметри за десетилетия напред", добавя експертът Шуригин.