„Делта“ (или индийският вариант) варианта на Covid-19 на закрито е с 64% по-заразен от „алфа“ (британския) щама и също така има повишена устойчивост към ваксини, съобщава Sky News, позовавайки се на изводите на Службата за обществено здравеопазване на Англия (PHE).

По-високата инфекциозност на „делта“ щама е установена в последните изследвания на PHE, които също показват, че щамът е с 40% по-заразен на открито, пише "Труд". 

Според експертите на службата, ваксините Pfizer и AstraZeneca след първата инжекция имат 17% по-ниска ефективност срещу варианта „делта“ в сравнение с щама „алфа“.

След втората инжекция обаче тази разлика на практика изчезва и следователно властите в Обединеното кралство трябва да завършат ваксинацията в рискови групи възможно най-скоро, настояват експертите от PHE.

Понастоящем „индийският“ щам представлява повече от 90% от новите случаи на коронавирусна инфекция във Великобритания - през последната седмица броят на инфекциите с този вариант се е увеличил с 243% до 42 323.

Междувременно, според данните на PHE, това рязко увеличение може да се обясни с увеличената ефективност на тестовете и откриването на щамовете, съобщава Sky News.

Като цяло броят на инфекциите в Обединеното кралство достига най-високите нива от началото на април: от 29 май до 5 юни делът на заразените в страната е 1 на 560 души, докато седмица по-рано тази цифра не надвишава 1 на 640 души, съобщава медията.