Десетките трусове продължават да бъдат горещата тема на деня в Югоизточна Турция и по специално в окръзите Малатия и Адияман.

Експертите проучват защо земетресенията не са спрели там.

Според научните наблюдатели, вторичните трусове след земетресенията от 5 по Рихтер в районите Сънджък и Челикхан на Адъяман изглежда продължават. В допълнение, разломната система между Пютюрге и Козлук е с енергиен потенциал на налягане, което може да причини земетресения с магнитуд 6 по Рихтер.

Това показва, че опасността от земетресения в региона продължава.

В резултат на своите изследвания Science Guide изяснява защо земетресенията не спират в Малатия и обръща внимание на непрекъснатите разломи.

Въпреки че няма окончателно обяснение защо земетресенията в Малатия и Адияман не са спрели, експертите заявяват, че има непрекъснати разломни линии и че тези разломни линии са предразположени към разкъсване при настоящите трусове.

От друга страна, сеизмолози посочват, че ефектите от земетресението на 6 февруари 2023 г. постепенно намаляват.

Те алармират обаче, че времето на евентуално ново земетресение не може да бъде известно кога ще стане, но вероятността се увеличава.

Има рискови разломи, които не се счупват, и с всеки следващ ден рискът от нови сериозни трусове се увеличава, предупреждават още специалистите от Science Guide, цитирани от "Марица".