За предстоящите тази пролет избори за европейски парламент от Брюксел предупредиха, че очакват мащабна дезинформационна война от Кремъл с фалшиви новини и останалите методи на службите под диктовката на Владимир Путин, пише мадридският в. "Ел Паис“. Но се оказа, че агентурата на Кремъл вече работи в Европарламента и има достъп до секретна информация и данни.
 

Става дума за Елизавета Пескова, дъщеря на личния говорител на руския президент Дмитрий Песков. От ноември миналата година тя работи официално в екипа на френския евродепутат Еймерик Шопрад, бивш член на Националния фронт на Марин льо Пен.
 
Това разкритие увеличи притесненията от руско инфилтриране, чрез което Кремъл получава достъп до важна информация от ЕС. Предупреждение отправи латвийската евродепутатка Сандра Калниете, която първа алармира за Пескова пред "Свободна Европа“.

По-рано вчера стана ясно, че дъщерята на говорителя на руския президент Владимир Путин работи за френски евродепутат в Брюксел. Елисавета Пескова, дъщеря на Дмитрий Песков, е стажант-асистент на Емерик Шопрад.

Оказа се обаче, че така тя има пълен достъп до всички документи на Европейския парламент, включително до „чувствителни“ текстове за външната и търговската политика, както и до пълния набор от проектозакони. Парламентът не извършва проверка на сигурността за регистрираните стажанти.

Френският евродепутат е избран от листата на „Националния фронт“ на Марин Льо Пен, но я напуска през 2015 г. В момента той е част от парламентарната група Европа на свободата и пряката демокрация, водена от архитекта на „Брекзит“ - Найджъл Фараж.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, определи като обикновена студентска практика стажа на своята дъщеря в европарламента.

„Нищо друго не бих искал да коментирам, това засяга дъщеря ми, а не моите служебни задължения, моята работа“, каза той.

Според самия Шопрад, дъщерята на гласа на руския президент работи в европарламента от ноември. Той отбеляза, че тя има напълно законното право на това, тъй като е студентка във Франция.

Шопрад подчерта, че Пескова има договор с институцията, а не с него лично. Той добави, че договорът е бил продължен през януари. По неговите думи „заявленията на някои русофобски настроени депутати в Европейския парламент, че това представлява някаква си опасност, са абсолютно лъжливи и насочени към дестабилизация“.

Според френския евродепутат Пескова няма достъп до стратегически данни и не посещава закрити заседания.

 Източник: vesti.bg