Действащият министър на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви изтеглянето на фрегатата "Мендес Нунес" от военноморска група в Персийския залив, ръководена от САЩ. Решението е взето с оглед промяната от страна на Вашингтон на първоначалната мисия на бойната група, отбелязва испанският национален ежедневник El Pais. 

Роблес подчерта, че решението е техническо и военно, а не политическо, и че Мадрид взима предвид позициите на Вашингтон. "Ние уважаваме решението и когато целите на бойната група бъдат върнати към предварително планираното с участието на испанския флот, ще възобновим [мисията]", поясни военният министър на Мадрид. Уточнява се, че испанската фрегата ще се присъедини отново към флота, след като той достигне водите на Индийския океан.

"Ангажиментът на Испания е към Европейския съюз и международните организации и ние винаги ще зачитаме общите ни позиции", допълни Роблес.

Говорейки в Брюксел на среща на министрите на ЕС, Роблес подчерта, че Испания и САЩ са постигнали споразумение преди две години за включване на "Мендес Нунес" с 215 моряци на борда в мисия за обучение, която отбелязва 500-та годишнина от първата обиколка на Земята от изследователите Фердинанд Магелан и Хуан Себастиан Елкано. Но на 5 май Вашингтон обяви, че ще изпрати флота, воден от самолетоносача "Ейбрахам Линкълн", в Персийския залив на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Иран. "Когато виждам, че има отклонение от споразумението, чувствам, че е по-добре временно да се оттеглим от него", подчерта испанският министър на отбраната. 

Испанският действащ министър на външните работи Жозеп Борел омаловажи решението на Испания. След като призна, че "това е сложна ситуация", той заяви, че "не трябва да се приема толкова тежко".

Испания се стреми да избегне неволно отприщване на всякакъв вид конфликт с Иран на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран. Флотът вече е пресякъл пролива Баб-ел-Манбед, който се присъединява към Червено море и Индийския океан, и се отправи към Ормузкия пролив, където ще навлезе Персийския залив. Това обаче ще се случи без участието на испанския кораб, подчертават от редакцията.
Интегрирането на "Мендес Нунес" в бойната група (в която няма други чуждестранни кораби, освен испанският) беше планирано с цел подобряване на оперативната съвместимост.

Мисията трябваше да продължи шест месеца, от края на април до 31 октомври тази година, когато испанският кораб трябваше да акостира в пристанището на Сан Диего (Калифорния), след като пресече Средиземно море, Червено море, Индийския океан, Южнокитайско море и Тихия океан. Групата включва самолетоносача "Ейбрахам Линкълн", който превозва 85 изстребителя на борда, ракетни крайцери, три разрушители, логистичен кораб и подводница.