Обикновената вратига има много полезни свойства и дори може да забави стареенето. До това мнение стигнаха учени от БФУ "И. Кант".

Сред новите полезни свойства на Tanacetum vulgare L., или обикновената вратига, са намаляването на клетъчните мутации, подобреното усвояване на кислорода, както и мощните антиоксидантни, антимикробни и кардиопротективни действия. Изследването е описано подробно на портала Pharmaceutics.

До 1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри! Бонусите са важни!

Между другото, името на растението произлиза от гръцката дума athanasia - безсмъртие. Вратигата често се използва в козметика, балсами, бои и др. Основно растението расте в Русия, Северна Корея, Япония, Северна Европа, Китай и Северна Америка. В същото време съдържанието на полезни вещества във вратигата варира в зависимост от територията, на която расте.

За изследване експертите изсушиха растението и използваха метода на високоефективна течна хроматография. Учените са идентифицирали вещества, които могат да повлияят на мутагенните клетки, да помогнат за намаляване на липсата на кислород в клетките и да покажат общ антиоксидантен, антимикробен и кардиопротективен ефект.

С помощта на получените резултати ще бъде възможно да започне разработването на специфични продукти на базата на вратига за хранително-вкусовата, козметичната и други индустрии.

Публикацията показва, че новите открити свойства на вратигата позволяват използването й при разработването на геропротективни продукти, които спомагат за поддържане на човешката активност и дълголетие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук