Британската кралица Елизабет II откри новата парламентарна сесия с традиционната за случая реч, в която представи плановете на правителството на Борис Джонсън за възстановяване след пандемията от Covid-19.

Това бе първият обществен ангажимент на британската кралица след смъртта на съпруга ѝ принц Филип на 9 април.

Придружена от сина си принц Чарлз и съпругата му Камила, Елизабет Втора оглави традиционната церемония, която тази година далеч не бе така помпозна както предишните, заради пандемията. В речта на кралицата бе изложена законодателната програма на правителството, която включва 30 закона.

„Приоритет на моето правитeлство е да осъществи национално възстановяване от пандемията, което ще направи Обединеното кралство по-силно, по-здравословно и по-проспериращо отпреди.

За да постигне това, правителството ще предостави равни възможности на всички части на кралството, ще подкрепя трудовата заетост, бизнесите и икономическия растеж и ще се справи с последиците от пандемията за обществения сектор“.

Сред по-интересните нови законопроекти на правителството може да се отбележи този за насърчаване на развиване чрез образование или обучение, на уменията на пълнолетните. Ще има промяна в законодателството за даване на политическо убежище.

По отношение на външната политика се предвижда закон за противодействие на злонамерените действия на други държави. В програмата са включени и два закона, които вече предизвикаха отрицателни реакции. Ще продължи обсъждането на закона за полицията, който дава по-големи правомощия за справяне с мирни демонстрации, което вече доведе до протести по-рано тази година.

Освен това правителството предвижда при гласуване да се изисква представяне на документ за самоличност със снимка.