Британският музикант Елтън Джон се разстрои от думите на руския президент Владимир Путин, който нарече ценностите на либерализма "отживелица" и заяви, че повечето хора на Запад ги отхвърлят, съобщи БТА.


В интервю за в. "Файненшъл таймс" Путин каза, че германският канцлер Ангела Меркел е сгрешила с либералната политика към имигрантите от Близкия изток. 

"Либералните идеи предполагат, че не трябва нищо да се прави. Мигрантите могат да убиват, да грабят, да изнасилват безнаказано, защото имат права като мигранти. Какви права са това? Всяко престъпление трябва да бъде наказвано" , казва в интервюто Владимир Путин. 
"Така че, либералната идея е отживелица. Тя влезе в конфликт с интересите на преобладаващото мнозинство от населението", продължава Путин.

Елтън Джон разпространи изявление, в което каза, че е много разстроен от тези думи.
"Категорично не съм съгласен с вашия възглед, че следването на политики за общество с много култури и сексуална разнородност е отживелица", заяви той.
Музикантът, който е гей, обвини Путин в лицемерие, защото в същото интервю руският президент казва, че иска хората от ЛГБТ общността да са щастливи. Елтън Джон напомни, че биографичният филм за него "Рокетмен" е цензуриран в Русия. 

В същото интервю Владимир Путин казва, че Русия не е нетолерантна, но западното желание да бъде приета хомосексуалността и променливата полова идентичност му се струват прекалени. 
Елтън Джон, който е сред активистите на гей движението, се е възмущавал и от закона за забрана на популяризирането на хомосексуалността сред малолетните в Русия.