Евродепутатите призоваха страните от ЕС да засилят значително санкциите срещу Русия, след неотдавнашния арест на критика на Кремъл Алексей Навални. В резолюция, приета с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“, Парламентът призовава за въвеждането на санкции на „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Алексей Навални.

Освен това евродепутатите призовават да бъдат наложени санкции и срещу руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешния кръг на президента Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки.

Призавава се и за критичен преглед към сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и по проекти като “Северен поток 2”. Те призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод. Членовете на ЕП също така подчертават, че ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за „руско богатство“ с неясен произход.

В заключение резолюцията изисква незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и на всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия.