Евродепутатите призоваха Турция за отмяна на извънредното положение в страната. В своя резолюция членовете не ЕП настояха още за:

незабавно и безусловно освобождаване на всички лица, които са били задържани единствено поради това, че са упражнявали свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, и които продължават да бъдат задържани без убедителни доказателства за извършването на престъпна дейност, в това число и германският журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник "Джумхюриет";

да се свалят обвиненията срещу финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, която беше осъдена задочно, както и да се освободи един от водещите лидери на НПО - Осман Кавала, тъй като задържането му е политизирано и произволно;

- масовите репресии срещу гражданското общество и свободата на медиите да спрат - от опита за военен преврат в страната от 2016 година вече повече от 160 медийни организации са затворени и турското гражданско общество е подложено на масови репресии и други.

Списъкът с искания на евродепутатите не свършва дотук. Представителите на европейските граждани осъдиха арестите на журналисти, активисти, доктори и обикновени граждани, извършени от турското правителство с цел да се цензурира критиката срещу турската военна офанзива в Африн. Представителите на гражданите на ЕС категорично осъждат извънредното положение в страната, което се използва с цел да заглуши опозицията и искат страната да започне да спазва Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание.

Евродепутатите са сериозно загрижени за хуманитарните последици от турската намеса и предупреждават тези непропорционални действия да не продължават.

Евродепутатите заявяват още че средствата, предназначени за органите на Турция в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II) трябва да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава в Турция.

Пред колегите си в ЕП Неджми Али ДПС/АЛДЕ заяви, че спрямо състоянието на човешките права в Турция е необходим по-балансиран подход. "Погрешното възприемане и лошата преценка на фактите могат да създадат една доста негативна картина на турското общество. Не трябва да забравяме, че Турция изпълнява основна роля за справянето с бежанската криза чрез предоставянето на убежище на милиони хора. Въпреки че този процес е организиран само въз основа на съвместно изявление на ЕС и Турция, той допринася ефективно за защитата на външните граници на Съюза. Това се наблюдава в Югоизточна Европа и особено в моята страна България", заяви Али.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!