Президентите на Турция и Руската федерация Реджеп Ердоган и Владимир Путин са провели телефонен разговор, по време на който са обсъдили редица „належащи въпроси“. Това съобщиха пред репортери от офиса на турския лидер. 

„По време на разговорa са били обсъдени стъпки за развитие на двустранните отношения, предимно в икономическата сфера, както и въпроси за сътрудничество в борбата с пандемията от новия коронавирус, събития в Либия и Сирия и други регионални въпроси “, отбелязват от офиса на Ердоган.

В допълнение, от президентския офис са подчертали, че Ердоган и Путин "са се договорили да засилят връзките между двете страни, както и да запазят намеренията си за постигане на мир, сигурност и стабилност в региона на Близкия изток".

Путин е обърнал внимание на Ердоган върху значителна публична реакция, която е предизвикало в Русия решението му да промени статута на Света София в Истанбул, съобщиха в Кремъл.


Турският президент е обявил, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини.

Двамата президенти са обсъдили перспективите за възобновяване на туристическия обмен, тъй като санитарно-епидемиологичната ситуация се подобрява.