Опитът за преврат от 15 юли изведе на преден план дискусията за смъртното наказание, въпросът трябва да влезе в дневния ред на парламента. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на церемония по откриване на нова държавна сграда в Истанбул.
Той подчерта, че не държавата инициира връщането на екзекуциите за престъпниците, а това е волята на народа, с която парламентът е длъжен да се съобрази, предаде БГНЕС.

„Престъпленията срещу държавата не могат да бъдат помилвани. Само децата и съпрузите могат да прощават, никой друг няма такова право, нито пък да диктува решения. Джордж или Ханс нямат право да се намесват или да коментират. Да си гледат работата, в две от три държави по света има смъртни присъди. Какво от това, че в ЕС няма, може и да няма. Може ли да се синхронизира онова, което е в Европа с това, което е у нас, не може, не става“, заяви Ердоган.

ЕС обеща, че към 1 юли ще отдели за бежанците 3 млрд. евро, но до днес са преведени само 677 млн. долара. Това обяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изказване на заседание в Истанбул на Съвета за външноикономически отношения.

„За нуждите на бежанците ние сме изразходвали 20 млрд. долара свои средства. Няма никаква реакция на гибелта на близо 6 хил. души тази година в Средиземно море и Егейско море. Не се взимат никакви меки", посочи турският президент.