Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави икономиката сред акцентите на новогодишното си послание към гражданите и заяви, че Турция си поставя за цел да придобие политическа и икономическа сила, която да я издигне до самия връх в класацията на най-развитите страни, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Ердоган спомена икономическите проблеми, пред които Турция е изправена от края на 2021 г.

Неблагоприятният развой на събитията в света, който едва успя да устои на глобалната пандемия, както и на икономическите сътресения, предизвикани от последвалата руско-украинска война, неминуемо засегнаха и нас.

Въпреки това икономическият модел на Турция, който не прави никакви отстъпки в областта на заетостта и производството, е основната характеристика, която отличава нашата страна през този период от останалия свят, включително и от развитите страни, каза турският лидер.

Ердоган призна, че разходите за живот са нараснали, но същевременно отличи рекордно високите нива на заетост, производствен капацитет и износ на Турция.

Благодарение на нашата непоколебима борба и на уникалната ни политическа и икономическа политика Турция все още може да стои изправена на крака въпреки всички атаки, на които е подложена, и всички кризи, които бушуват по света.

Никой не може да отрече факта, че със своята разумна и спокойна позиция, подкрепяща мира и сдържаността в международните кризи, Турция спечели уважението на всички, включително и на своите вечни противници, каза още той.

Завършваме сезон в туризма, в който не само компенсирахме загубите си, но и достигнахме най-високото ниво на приходите. Подобна картина ще видите във всяка област, която разгледате, добави президентът.

Нашата цел вече не е да се класираме в челните редици на световната политическа и икономическа лига. Нашата цел е по-скоро да придобием политическа и икономическа сила, която да ни постави сред самите върхове на висшата класация, подчерта Ердоган. Той добави, че разглежда "демокрацията и инфраструктурата за развитие, които осигурихме в нашата страна през последните 20 години, като основа и начало на тази велика инициатива".

В заключение президентът пожела на турския народ и на цялото човечество 2023 да бъде година, изпълнена с мир, спокойствие, здраве и благополучие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук