Турция няма да обърне гръб на Европейския съюз, нейният най-голям търговски партньор, където живеят около пет милиона души от турски произход. Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от електронното издание на турския вестник Hurriyet и Фокус.

Говорейки по време на откриващото заседание на новия парламентарен сезон, Ердоган заяви, че през последните години е имало напрежение с някои страни от ЕС, заради „неизпълнени обещания и несправедливи обвинения“.

„Не можем да мълчим в лицето на несправедливостта в нашия процес за членство в ЕС и двойните стандарти“, заяви той.

„Превръщането на антитурската позиция в материал за вътрешнополитическа употреба от страна на някои европейски държави причини задълбочаването на проблемите. Сега постепенно оставяме този проблемен период с Европа в миналото“, добави турският държавен глава.

Еродган посочи, че Турция е укрепила позицията си като е изпълнила своите обещания, особено в борбата с нелегалната миграция, добавяйки че все повече възможности за диалог се откриват.

„Дори не трябва да се коментира възможността да обърнем гръб на един регион, който е най-големият ни търговски партньор, където живеят около пет милиона от нашите братя от турски произход и милиони наши искрени приятели“, заяви той.

Въпреки това, Ердоган добави, че Турция никога няма да се откаже от борбата срещу несправедливостите към нея и ще продължи да се бори за правата на „нашите братя“ в ЕС.

Отбелязвайки, че официалната му визита в Германия през изминалата седмица е потвърдила двустранната воля за насочване на отношенията в един нов и позитивен път, Ердоган заяви, че бъдещето на отношенията с европейските държави изглежда светло.

„С божията воля ще започнем нов етап, в който ще имаме значителен прогрес с Европа в областта на политиката, икономиката и хуманността“, заяви още турският президент.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!