Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в рамките само на няколко дни турските въоръжени сили започват военна операция на територията на Сирия предаде информационната агенция ДХА. Ердоган участва на среща на високо равнище на турската отбранителна промишленост.

Там той оповести, че след консултации името на новия военен хеликоптер за обща поддръжка T625 - местно турско производство, е определено като „Гьокбей”.

„Дойде време на претворим на практика решението ни за разпръскване на терористичните групи на изток от река Ефрат в Сирия. Съгласихме се и изразихме общо становище военната ни операция да започне в рамките на няколко дни.”, посочва още Ердоган, цитиран от ДХА.
По-късно стана ясно, че се изпращат допълнителни танкове и гаубици от провинция Килис към границата със Сирия в района, източно от река Ефрат.

Във вечерните часове военен конвой от 18 превозни средства, включително гаубици и бронирани машини, достигна до град Килис. Техниката е от войскови части, разположени в различни градове на провинцията.

Военният конвой продължава да се движи при строги мерки за сигурност. Стана известно, че ще бъде разположен в бази по границата със Сирия, посочва още ДХА.